Mityba Sveikata

Moliūgai ne tik Helovynui, bet ir sveikai mitybai

Moliūgai (Cucurbita L.) yra vienmetės daržovės, kilusios iš Centrinės ir Pietų Amerikos. Lietuvoje auginamos įvairios moliūgų veislės: didieji, muskusiniai, paprastieji ir kitos. Jos skiriasi spalva, vaisių forma ir dydžiu.

Moliūgo vertė

Moliūgas – visame pasaulyje auginama daržovė, tačiau vėlyvą rudenį ir žiemą, kai šviežių daržovių asortimentas ribotas, moliūgai yra ypač vertingi, nes juose gausu karotino.

Kai kuriuose jų yra dvigubai daugiau nei morkose. Juose yra vitaminų C, B2, PP, E ir D, taip pat reto vitamino T, kuris greitina organizmo kraujotakos procesus. Moliūgų vaisiuose gausu kalio, fosforo, kalcio ir magnio; vario; kobalto ir geležies – gausiausio mūsų organizme mineralo, todėl jie ypač naudingi sergantiesiems mažakraujyste ar ateroskleroze.

Moliūgai palengvina virškinimą, nes jų skaidulos yra neskaidžios ir gerai virškinamos organizme. Jis taip pat padeda išvengti širdies ir kraujagyslių ligų bei hipertenzijos, nes reguliuoja kraujotaką.

Moliūguose gausu pektino, kuris šalina cholesterolį iš kraujagyslių; gerina medžiagų apykaitą; kontroliuoja apetitą; reguliuoja virškinimą; pasižymi skysčius šalinančiomis savybėmis.

Be visų šių privalumų, moliūgai gali būti naudojami kaip natūrali priemonė nuo daugelio sveikatos problemų. Pavyzdžiui, jie gali veiksmingai išvalyti organizmą nuo toksinų ir kenksmingų bakterijų, dėl kurių atsiranda spuogų ant veido ar nugaros problemos, atsiradusios dėl netinkamos mitybos ar netinkamo gyvenimo būdo įpročių, pavyzdžiui, kai valgant geriate gazuotus gėrimus vietoj vandens arba kasdien per atostogų pertraukas mokykloje ar darbe valgote per daug cukraus turinčio maisto, pavyzdžiui, sausainių ar pyragaičių.

Moliūgai yra universali priemonė: jie gerina medžiagų apykaitą, didina energijos kiekį ir turi skysčius šalinančių savybių – todėl puikiai tinka bet kokiam mitybos planui papildyti!

Kaip panaudoti:

  • Moliūgų pyragas yra klasikinis desertas, kuriame gausu vitaminų A ir C, taip pat antioksidantų, pavyzdžiui, beta karotino (kuris jūsų organizme virsta vitaminu A).
  • Šviežio moliūgo gabalėlius galite kepti orkaitėje, kol jie taps pakankamai minkšti, kad galėtumėte šaukštu išimti iš kevalo. Tai puikus garnyras arba užkandis.
  • Trinta moliūgų sriuba puikus pasirinkimas šaltiems rudens ir žiemos vakarams.

Jums taip pat gali patikti