Mityba Sveikata

Maistinės skaidulos. Kas tai?

Valgykite daugiau skaidulų! Jau turbūt ne kartą ir ne du tai esate girdėję. Tačiau ar žinote, kas jos yra ir kodėl yra tokios naudingos mūsų organizmui?

Kas yra skaidulos?

Skaidulos yra bendras terminas, taikomas bet kokio tipo angliavandeniams, kurių mūsų skrandis negali suvirškinti ir pasisavinti. Tai, kad kūnas nenaudoja skaidulų kurui, nereiškia, kad jis yra mažai vertingas sveikatai.

Skirtingai nuo kitų maisto komponentų, tokių kaip riebalai, baltymai ar angliavandeniai, kuriuos organizmas skaido ir pasisavina, skaidulų organizmas nevirškina. Vietoj to, maistinės skaidulos santykinai nepažeistos praeina per skrandį, plonąją žarną ir storąją žarną bei pasišalina.

Maistinių skaidulų rūšys

Tirpios skaidulos. Šio skaidulos ištirpsta vandenyje ir susidaro į gelį panaši medžiaga. Tai gali padėti sumažinti cholesterolio ir gliukozės kiekį kraujyje. Tirpios skaidulos randamos avižose, žirniuose, pupelėse, obuoliuose, citrusiniuose vaisiuose, morkose, miežiuose ir vaisiuose.

Netirpios skaidulos. Šio tipo skaidulos skatina medžiagų judėjimą virškinimo sistemoje ir padidina išmatų kiekį, todėl gali būti naudingas tiems, kurie kovoja su vidurių užkietėjimu ar netaisyklingomis išmatomis. Viso grūdo miltai, kviečių sėlenos, riešutai, pupelės ir daržovės, pavyzdžiui, žiediniai kopūstai, šparaginės pupelės ir bulvės, yra geri netirpių skaidulų šaltiniai.

Skirtinguose augaliniuose maisto produktuose tirpių ir netirpių skaidulų kiekis skiriasi. Kad gautumėte didžiausią naudą sveikatai, valgykite įvairų daug skaidulų turintį maistą.

Skaidulų nauda sveikatai

Skaidulos yra nepaprastai svarbios mūsų orgnizmui.

Skaidulos patenka į storąją žarną nesuvirškintos, kur maitina gerąsias žarnyno bakterijas. Taip išlaikomas žarnyno bakterijų balansas, kuris įtakoja mūsų sveikatą, savijautą.

Tam tikros skaidulų rūšys taip pat gali skatinti svorio mažėjimą, sumažinti cukraus kiekį kraujyje bei kovoti su vidurių užkietėjimu, dujų kaupimusi. Academy of Nutrition and dietetics (Mitybos ir dietologijos akademija) rekomenduoja moterims per dieną suvartoti 24 g, o vyrams – 38 g. skaidulų.

Širdies ligos: skaidulos gali padėti išvengti širdies ligų, nes padeda sumažinti cholesterolio kiekį.

Svorio valdymas: skaidulos sulėtina greitį, kuriuo maistas pereina iš skrandžio į likusią virškinimo sistemą, taip mes ilgiau jaučiame sotumo jausmą. Maistas, kuriame yra daugiau maistinių skaidulų, dažnai taip pat yra mažiau kaloringas.

Cukrinis diabetas: kadangi skaidulos sulėtina maisto skaidymą, jos gali padėti kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje diabetu sergantiems žmonėms, nes sumažina cukraus kiekį kraujyje po valgio.

Virškinimo problemos: skaidulos padidina žarnyno trakto tūrį ir gali padėti pagerinti žarnyno judesių dažnį.

Jums taip pat gali patikti