Mityba Sveikata

Maistinės skaidulos. Ar žinote, kurie produktai jų turi daugiausia?

Vaisiai ir uogos turintys daugiausiai skaidulų

Kriaušės

Kriaušės yra populiarus vaisius, kuris yra ir skanus, ir maistingas. Tai vienas geriausių vaisių skaidulų šaltinių.
Skaidulų kiekis: 5,5 g vidutinio dydžio žalioje kriaušėje arba 3,1 gramo 100 gramų

Avokadas

Avokadas yra unikalus vaisius. Vietoj to, kad jame būtų daug angliavandenių, jame yra sveikų riebalų. Avokaduose labai daug vitamino C, kalio, magnio, vitamino E, įvairių B grupės vitaminų. Jie taip pat turi daug naudos sveikatai.
Skaidulų kiekis: 6,7 ​​g skaidulų 100 gramų

Braškės

Braškės yra skanus, bet sveikas pasirinkimas. Įdomu tai, kad šios uogos yra vienos iš maistingiausių vaisių/uogų kategorijoje. Jose yra daug vitamino C, mangano ir įvairių antioksidantų.
Skaidulų kiekis: 3 g 1 puodelyje šviežių braškių arba 2 gramai 100 gramų

Obuoliai

Obuoliai yra vieni skaniausių ir labiausiai lietuvių vartojamų vaisių. Juose taip pat gana daug skaidulų.
Skaidulų kiekis: 4,4 g vidutinio dydžio žaliame obuolyje arba 2,4 g 100 gramų

Avietės

Avietės yra labai maistingos ir labai stipraus skonio. Juose gausu vitamino C ir mangano.
Skaidulų kiekis: viename puodelyje žalių aviečių yra 8 gramai skaidulų arba 6,5 ​​gramų 100 gramų.

Bananai

Bananai yra geras daugelio maistinių medžiagų, įskaitant vitaminą C, vitaminą B6 ir kalį, šaltinis. Žaliame arba neprinokusiame banane taip pat yra daug atsparaus krakmolo – nevirškinamo angliavandenių tipo, kuris veikia kaip skaidulos.
Skaidulų kiekis: 3,1 gramo vidutinio dydžio banane arba 2,6 gramo 100 gramų

Mėlynės

2,4 gramo 100 gramų porcijoje

Gervuogės

5,3 g 100 gramų porcijoje

Datulės

9,8 g. 100 gramų porcijoje 8,3-netirpūs, 1,5 – tirpūs

Daržovės turinčios daugiausiai skaidulų

Morkos

Morkos yra skani, traški ir labai maistinga šakninė daržovė.
Joje yra daug vitamino K, vitamino B6, magnio ir beta karotino – antioksidanto, kuris jūsų organizme virsta vitaminu A.
Skaidulų kiekis: 3,6 gramo 1 puodelyje žalių morkų arba 2,8 gramo 100 gramų

Burokėliai

Burokėliai yra šakninė daržovė, kurioje yra daug įvairių svarbių maistinių medžiagų, tokių kaip folio rūgštis, geležis, varis, manganas ir kalis.
Skaidulų kiekis: 3,8 gramo viename žalių burokėlių puodelyje arba 2,8 gramo 100 gramų

Brokoliai

Brokoliai vienas iš labiausiai maistinių medžiagų turinčių maisto produktų pasaulyje.
Jame yra vitamino C, vitamino K, folio rūgšties, B grupės vitaminų, kalio, geležies ir mangano, jame yra antioksidantų. Brokoliuose taip pat yra gana daug baltymų, palyginus su kitomis daržovėmis.
Skaidulų kiekis: 2,4 gramo viename puodelyje arba 2,6 gramo 100 gramų

Artišokas

Artišokas ne itin dažnai patenka į vartotojų lėkštes. Tačiau ši daržovė turi daug maistinių medžiagų ir yra vienas geriausių pasaulyje skaidulų šaltinių.
Skaidulų kiekis: 6,9 g 1 žalio gaublyje arba prancūziškame artišoke arba 5,4 g 100 gramų

Briuselio kopūstai

Briuselio kopūstai yra giminingi brokoliams. Juose labai daug vitamino K, kalio, folio rūgšties ir stiprių su vėžiu kovojančių antioksidantų.
Skaidulų kiekis: 3,3 gramo viename puodelyje žalių briuselio kopūstų arba 3,7 gramo 100 gramų.

Saldžiosios bulvės

Saldžiosios bulvės yra labai sočios ir turi skanų saldų skonį. Jose labai daug beta karotino, B grupės vitaminų ir įvairių mineralų. Saldžiosios bulvės gali būti skanus duonos pakaitalas arba nachos pagrindas.
Skaidulų kiekis: vidutinio dydžio virtose saldžiosiose bulvėse (be odelės) yra 3,8 g skaidulų arba 2,5 g 100 gramų

Kuriuose riešutuose, pupose ir sėklose daudžiausias skaidulų kiekis?

Lęšiai

Lęšiai yra vienas maistingiausių maisto produktų. Juose labai daug baltymų ir daug svarbių maistinių medžiagų.
Skaidulų kiekis: 13,1 gramo viename puodelyje virtų lęšių arba 7,3 gramo 100 gramų

Pupelės

Pupelės yra populiari ankštinių augalų rūšis. Kaip ir kiti ankštiniai augalai, jose gausu augalinių baltymų ir įvairių maistinių medžiagų.
Skaidulų kiekis: 12,2 gramo viename puodelyje virtų pupelių arba 6,8 gramų 100 gramų

Skaldyti žirniai

Skaldyti žirniai gaminami iš džiovintų, skaldytų ir nuluptų žirnių sėklų.
Skaidulų kiekis: 16,3 gramo viename puodelyje virtų skaldytų žirnelių arba 8,3 gramų 100 gram

Avinžirniai

Avinžirniai yra dar viena ankštinių augalų rūšis, kurioje gausu maistinių medžiagų, įskaitant mineralus ir baltymus.
Skaidulų kiekis: 12,5 gramo viename puodelyje virtų avinžirnių arba 7,6 gramo 100 gramų

Kvinoja arba bolivinė balanda

Kvinoja yra pseudo grūdai, kurie per pastaruosius kelerius metus išpopuliarėjo tarp sveikai besimaitinančių žmonių. Jose yra daug maistinių medžiagų, įskaitant baltymus, magnį, geležį, cinką, kalį ir antioksidantus.
Skaidulų kiekis: 5,2 gramo viename puodelyje virtos quinoa arba 2,8 gramo 100 gramų

Migdolai

Migdoluose labai daug maistinių medžiagų, įskaitant sveikuosius riebalus, vitaminą E, manganą ir magnį. Iš migdolų taip pat galima pagaminti migdolų miltus kepiniams su papildomų maistinių medžiagų doze.
Skaidulų kiekis: 4 gramai 3 šaukštuose arba 13,3 gramo 100 gramų

Chia sėklos

Chia sėklos yra mažos juodos sėklos, kurios yra nepaprastai populiarios natūralios sveikatos bendruomenėje. Jos yra labai maistingos, yra daug magnio, fosforo ir kalcio.
Skaidulų kiekis: 34,4 gramo 100 gramų

Kiti maisto produktai turintys nemažai skaidulų

Avižos

Avižos yra vienas sveikiausių grūdinių produktų planetoje. Jose labai daug vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Jose yra galingos tirpios skaidulos, vadinamos beta gliukanu, kuris turi didelį teigiamą poveikį cukraus ir cholesterolio kiekio kraujyje mažinimui.
Skaidulų kiekis: 16,5 gramo viename puodelyje žalių avižų arba 10,1 gramo 100 gramų

Spraginti kukurūzai

Jei jūsų tikslas yra padidinti skaidulų suvartojimą, spragėsiai gali būti geriausias užkandis, kurį galite valgyti. Spraginti kukurūzai turi labai daug skaidulų.
Skaidulų kiekis: 1,15 gramo viename puodelyje spragintų kukurūzų arba 14,4 gramo 100 gramų

Juodasis šokoladas

Tamsus šokoladas, be abejo, yra vienas skaniausių maisto produktų.
Tai taip pat stebėtinai daug maistinių medžiagų ir yra vienas iš labiausiai antioksidantų ir maistinių medžiagų turinčių maisto produktų. Rinkitės juodąjį šokoladą, kuriame kakavos yra 70–95% ar daugiau, ir venkite produktų, kuriuose yra pridėtojo cukraus.
Skaidulų kiekis: 3,1 gramo 1 uncijos gabalėlyje, kuriame yra 70–85% kakavos, arba 10,9 gramo 100 gramų

Jums taip pat gali patikti