Pažintiniai takai

Pageluvio ežeryno didysis ir mažasis pažintiniai takai

Koordinatės: 55.797843, 23.102683
Tako ilgis: 3,3 – 6,6 km

Kurtuvos regioninis parkas – taigos miškais apaugęs kalvynas, išvagotas upių slėnių, pasipuošęs ežerais, pelkynais ir didžiausiais Lietuvos Svilės šaltiniais.

Kelionę siūlome pradėti nuo Pageluvio ežeryno – tai Paraudžių kalvagūbryje, šalia vienas kito telkšo daugiau kaip dešimt ežerėlių. Toks ežerų tankumas retas reiškinys Lietuvoje.

Per kelias valandas, keliaujant pažintiniais takais galima aplankyti ir pamatyti 10 ežerų: Bijotės, Geluvos, Kurtuvos, Šermukšnyno, Raudoniuko, Barsukyno, Dubuko, Širvos. Juodežerio, Niaukos.

Siūlome du pažintinius takus:

Pageluvio ežeryno mažasis takas – jo ilgis 3,1 km. Aplankoma: Gelubos ežeras, Pageluvio piliakalnis, Barsukyno ozas, Dubuko ežeras.

Pageluvio ežeryno didysis takas6.6 km. Aplankom: Geluvos ežeras, Pageluvio piliakalniai, Barsukyno ozas, Dubuko, Širvos ežerai, Zuikiškės ąžuolas, Kurtuvos upelis, Kurtuvos, Bijotės, Juodežerio, Niaukos ežerai.

Didysis pažintinis takas didžiąja dalimi apima ir mažąjį taką. Takai gana tvarkingi, tačiau tėvams su vaikučius vežimėliuose ar neįgaliesiems pilnai įveikti maršrutą bus sudėtinga. Yra keletas siauresnių vietų, kur sudėtinga pravažiuoti, taip pat yra kelios gana statmenos įkalnės.

Prie Geluvos ežero, kur ir yra pažintinių takų pradžia, yra įrengta automobilių stovėjimo aikštelė, norintys pasimaudyti gali persirengti paruoštose kabinose. Šalia didelis nušienauto žolyno plotas piknikams ar stovyklavietei.

Jums taip pat gali patikti